Många förknippar en ultraljudsundersökning med en graviditet och för många är det också den enda gången de kommer i kontakt med begreppet. Inom vården används en ultraljudsundersökning inom flera områden för att upptäcka avvikelser eller sjukdomar. Man använder sig av olika sorters ultraljudsinstrument och ett av de välkända märkena är Allytec.

Med ultraljud kan man undersöka vävnader och organ, både inuti och på kroppen. Detta kan vara till exempel organ i magen, blodkärl, muskler och hud. Man utför även ultraljudsundersökningar på hjärta, njurar och lungsäcken. Beroende på vad det är som ska undersökas kan det krävas att du till exempel fastar innan undersökningen.

Så går undersökningen till

Vid en undersökning använder man sig av en liten dosa som kallas ultraljudsgivare, till exempel U-lite från Allytec. Den sänder svaga ljudvågor som reflekteras tillbaka från organen och vävnaderna till ultraljudsgivaren. Ljudet omvandlas sedan med hjälp av en dator till rörliga bilder. Dessa bilder kan ses på en bildskärm eller sparas.

U-Lite från Allytec är en bärbar/portabel ultrakompakt apparat. Den har HD-upplösning och är den enda av sitt slag där konnektorn sitter på probesidan samt har en komplett serie av transducers. U-Lite har även standardiserat protokoll för varje undersökningstyp och väljer automatiskt de optimala inställningarna. Eftersom den är så liten och smidig kan den lätt förflyttas.