Att ge sig ut på jakt i skog och mark för med sig flera goda hälsoeffekter. Man rör på sig, allra helst som hundförare, och naturen har en läkande effekt som verkar avstressande. Samtidigt som man får en ökad fysisk aktivitet får psyket och hjärnan alltså en chans till återhämtning och man kan säga att man slår två flugor i en smäll (och kanske en och annan älg också).

Positiva effekter

Många känner inte till att jakt ger en bättre hälsa men all fysisk aktivitet bidrar ju faktiskt till det. Att vandra långa sträckor i stundvis tuff terräng, dessutom med tung utrustning, är ett utmärkt sätt att motionera. Ett stort plus är den lugna och rena omgivningen som bidrar till ett inre lugn och harmoni.

Många jägare tycker dessutom att jakten är årets höjdpunkt och i och med att den sätter igång syns ofta ett bättre humör på dessa personer. För den som känner sig lockad av jaktens hälsoeffekter finns både filmer, litteratur och kurser – antingen för att lära sig mer eller för att skaffa sin egen jaktlicens. Ett bra första steg för den som är sugen på att bli jägare är att provskjuta olika jaktvapen, för att få en känsla av vad det är man kommer att handskas med.