En god sömn är viktig för din hälsa. Vi behöver sova bra för att vår kropp och hjärna ska kunna återhämta sig. God sömn minskar risken för stress och vi får bättre motståndskraft mot infektioner. När du sover bra känner du dig pigg och i balans. Vår problemlösningsförmåga och vårt minne blir bättre. Om du sover dåligt ökar risken för diabetes, fetma och högt blodtryck så det är enormt viktigt att skapa bra förutsättningar för en god sömn.

Förutsättningar för bra sömn

Att träna regelbundet är ett sätt att optimera din sömn. Om det är möjligt undvik att träna precis innan du ska sova, eftersom kroppen är uppe i varv och det kan vara svårt att slappna av. Regelbundna tider för sömn hjälper kroppen att hålla en rytm. Gör sovrummet till en plats för avkoppling där ett skärmförbud kan hjälp dig att sova bättre. Ett svalt och mörkt sovrum sänder signaler till kroppen att det är dags att vila.

Hur fungerar tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är ett täcke med extra tyngd som kan hjälpa dig att slappna av och somna fortare. Täcket är fylld med kedjor eller metallplattor som är smidiga och följsamma. Den extra tyngden ger en skön upplevelse som gör att du känner dig trygg och avslappnad. Du vaknar piggare och känner dig lugnare. Tyngdtäcken är inte varmare än ett vanligt täcke och kedjorna i täcket alstrar ingen extra värme. Täcket är gjort så att tyngden fördelas jämnt över din kropp. På Tyngdtacken.se hittar du tyngdtäcken från olika tillverkare.

Kan ett tyngdtäcke hjälpa mot sömnproblem?

Täcken med tyngder har använts inom sjukvården i över tio års tid och det har lugnat patienter med exempelvis ångest och ADHD. Det finns en rad olika bakomliggande faktorer som påverkar din sömn, exempelvis utmattning och stress. Många svenskar tar medicin för sina sömnbesvär och riskerar att utsätta sig för olika biverkningar. Täckena finns i olika viktvarianter och det är individuellt vilken vikt som passar just dig. Det är behovet som styr vilken vikt som passar och inte din vikt eller längd.